Americká armáda testuje roboty s umělou inteligencí do boje. možná už za 6 let

https://www.chip.cz/americka-armada-testuje-roboty-s-umelou-inteligenci-do-boje-pujdou-uz-za-6-let?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR3xuUiA9xLpbd-Pzu6GGI4Z-sOACSTHHjGXqsEikxzNSqMDfUIMVmzLfqo

K tomuhle se hodí část z toho, na čem dělám
Sídlo společnosti Sigil 

                               Před Petersonem se nacházelo přibližně 50 vojenských robotů. „Tak je to tady, drazí přátelé. Trénovali jsme vás, dali do vás to nejlepší. Učili vás, jak rychle zneškodnit nepřítele, aniž by jste ho zabili. Budete sloužit společně s lidmi. Tohle je pouze začátek.  

                                    Věřím, že jestli tohle klapne, válka bude mnohem humánnější. A naprosto vymizí jakákoliv zvěrstva spojená s působením naší armády. I dalších, pokud další armády uvidí že tohle skutečně dokáže zabránit jakýmkoliv excesům. Společně s naším robotickým rojem, který jsme speciálně vytvořili a trénovali pro nesmrtící zneškodnění velkého počtu nepřátel. 

                                    Jo, vzhledem ke všemu, tak věřím že si vás armáda vezme.“ „Jestli něco můžu říct, tak že nám bude ctí sloužit po boku lidí, chránit naše spolubojovníky a pokusit se co nejvíce ušetřit i životy našich nepřátel, co nejvíc jich sebrat do zajetí. A co nejméně jich zabít.“ Ozval se jeden z robotů. „Výborně, Alfa-01. Tohle je přesně co jsem měl na mysli. Vy ti můžete přežít i když vás rozstřílí na maděru, ale člověk ne. 

                                     Terorističtí roboti a androidi na tohle asi budou kašlat, stejně tak si nedělám iluzi o robotech Číny, Iránu, některých dalších arabských států nebo Ruska. Ale vy jste lepší. Vy budete lepší.“ To se ozval hlas hlas z reproduktoru. „Šéfe, armádní generál Griffin i s ministrem obrany tady bude během několika minut.“ Peterson pořád nemohl uvěřit tomu, že všech svých 50 výtvorů bude prezentovat těmto dvou velmi důležitým lidem. Téměř nejdůležitějším. Chyběl už jenom prezident.  

                                      Netrvalo dlouho a ve dveřích haly se objevil Griffin i s ministrem obrany a celou skvadrou ochranky. „Tak tady je máte? Není jich nějak málo?“ Uslyšel Peterson Griffina. „Důležitá je kvalita, ne kvantita. Co kdybych vám řekl, že tady máme ještě milión dalších kusů připravených na spuštění? A dalších 10-20 milionů dokážeme vyrobit velmi rychle. Nebude to levné, ale vy jste přece jen armáda USA.  

                                     Pro vás peníze nejsou problém, ne snad?“ „Jo, pokud jsou vaši roboti nejlepší.“ „Nejen nejlepší, ale taky nejvíce humánní.“ „Cože?? Proč by měli být humánní? Stroje na zabíjení, nic jiného.“ „A vaši vojáci jsou taky jenom stroje na zabíjení? To snad ne. Proč šetřit jenom životy svých vojáků? Proč nešetřit i vojáky na druhé straně?  

                                     Vzít je do zajetí je lepší než jim prohnat kulku tělem nebo hlavou.“ Tohle ministra obrany zaujalo. „Hele, tohle není až tak špatná myšlenka. Šetřit životy na obou stranách.“ „To je úplná blbost. Šetřit života na obou stranách. To jim určitě budou vštěpovat těm robotům našich nepřátel.“ „Tak někdo musí být první.“ Griffin si povzdechl.  

                                       „Takže tohle je vaše podmínka?“ „Ano, že vždy dovolíte robotovi vždy první zneškodnit člověka, ne ho zabít. Chápu, proč učíte v armádě, že musíte nepřítele zneškodnit prvního dřív než on vás, ale tohle jsou roboty. Ne křehcí lidé. Dělali jsme je tak, aby vydrželi více jak I normální tank.“ 

                                       Griffin pořád váhal. „Vážně nechcete, aby na obou stranách umíralo co nejméně lidí? Nás lidí? I nepřítel je pořád člověk z masa a kostí.“ Griffin si znovu povzdechl. „Fajn. Armáda spojených států přistoupí na vaše podmínky. Co se týče zabíjení nepřátelských vojáků. Pokud si vás teď vybereme.“ „Nebojte, máme ještě několik věciček, které nám tohle zajistí. Ale asi nastal čas na praktickou ukázku toho, jak dokáží pacifikovat nepřátelské vojáky bez jejich zabití? Možná i s účastí civilistů?“ 

                                       „Jako vy tady máte příslušníka nějaké cizí armády? Aha, chápu. Teď jsem trochu za blbce, co? To by asi bylo dost problematické.“ „Jo, pouze naší lidí. Ale bude to ostrými.“ „Počkat, ostrými? Jako chcete někoho zabít?“ „Ne, ale takhle se to bude nejlépe demonstrovat. Nebojte, ty kteří to budou předvádět dostali tolik látky potlačující bolest, že ty průstřely, co naší roboti udělají ani nebudou cítit. Jejich earbud v jejich uších jim dokonce bude muset říkat kam je trefili, aby mohli simulovat to zranění.“ „A lidé,‘hrající‘ ty civilisty?“ „To je právě to. Kdybychom neměli takovou důvěru v nich, tak bych to nikdy nedovolil.“  

                                       „Můžeme to spustit!!“ Vykřikl Peterson. „Začneme od toho nejjednodušího. Jeden nepřítel v otevřené krajině. A nakonec to zakončíme souvislou ukázkou čištění budovy plné civilistů.“ Po jedné straně se vysunutí po celé šířce místnosti neprůstřelné sklo, které jí rozdělilo do dvou částí. „Alfa-01 jde do akce.“ Ozval se robot. „Alfa-02 jde také do akce.“ Ozval se druhý. Než se stačil Griffin pořádně rozkoukat, tak Alfa-01 vystřelil. Peterson ukázal tím směrem. 

                                          Na zemi tam ležel jeden z pracovníků. Který hrál nepřátelského vojáka. Alfa-01 a Alfa-02 se okamžitě rozeběhli k němu. Ten pracovník by sice moc chtěl vystřelit, ale vzhledem ke svým zraněním nemohl. Teda prakticky mohl, protože necítil bolest, ale musel hrát dopady toho zranění. S prostřelenou nohou by člověk nemyslel na opětování střelby. Za pár sekund už Alfa-01 a Alfa-02 byli u něho. Alfa-01 odkopl jeho zbraň a pořád na něj mířila. Zatímco Alfa-02 mu dal na ruce pouta. Okamžitě potom začal ošetřovat jeho rány. Ale potom ihned po tom ošetření ho zajistil. „Cíl pacifikován.“ „Výborně Alfy. Perfektní práce.“ Pak se obrátil na Griffina. 

                                        „Rychlost a preciznost. A jak vidíte, náš člověk je pořád živý. Naučili jsme je to a vštěpili do jejich digitálních mozků perfektně, ne?“ Griffin pokýval hlavou. „Impresivní. Co kdyby ale začal střílet?“ „Vzhledem k té bolesti, co mu způsobil ten průstřel by to nebylo realistické, ale můžeme to zkusit.“ Pak se obrátil ke svému pultíku s přístroji a mikrofonem. „Alfa-01, Alfa-02, Jurgene ten samý scénář ale druhá verze.“ Alfa-01 a Alfa-02 se vrátily na své původní pozice.  

                                        Za nimi se vysunulo neprůstřelné sklo. „Začněte.“ Řekl Peterson. Pracovník tentokrát začal střílet, ale roboti, Alfa-01 a Alfa-02 jako by to predikovali a dokázali se vyhýbat těm střelám až se dostali k tomu pracovníkovi. „Okamžitě odložte tu zbraň nebo zemřete!!“ Vykřikl na něho obě Alfy mířící svými zbraněmi. “Jo, tak fajn, Dostali jste mě.” Řekl Jurgen. Položil zbraň na zem a začal dělat, že se vzdává. Alfa-01 a Alfa-02 na něho pořád mířili. “Víte co? Táhněte do háje!!” Vykřikl a vytáhl pistoli Glock 17. Alfa-01 neváhala a pažbou své M16 dala jednu ránu do jeho hlavy. 

                                      Vzhledem k těm látkám ve svém těle musel Jurgen dělat, že ho ta rána do hlavy donutila k omdlení. “Pacifikován, ale nezabit.” Řekl klidně Alfa-01. “Výborně Alfa-01.” Pak se obrátil na Griffona. “Vidíte? Být to nepřátelský voják, tak místo v rakvi se může pořád vrátit k rodině, přátelům, příbuzným po konfliktu nebo při výměně věznů.” To se okolo Alfa-01 a Alfa-02 začali z úkrytu v podlaze vylézat asi tak 7 dalších pracovníků společnosti v armádních uniformách se skutečnými samopaly AK47.  

                                       “Tohle je scénář náhlého přepadení velkou skupinou ozbrojenců.” Než ale kdokoliv z nich stačil vystřelit, tak se stalo to, co předtím. Alfa-01 a Alfa-02 je stačili jedním přesným výstřelem pacifikovat, než si kdokoliv z těch pracovníků Sigil stačil cokoliv uvědomit. Opět všichni z nich bleskově spadli na zem a začali hrát zraněné. Museli, protože sice měli skutečně prostřelené nohy, ale sami to necítili. Následně to proběhlo jako předtím s Jorgenem, akorát velmi rychle se aktivovali dalších 12 bojových robotů, aby na každého pacifikovaného byla dva roboty. “Neuvěřitelné.” Řekl s respektem Griffin. “Ještě máme pár ukázek.” Pokračoval Griffin.  

                                        To se vysunula malá kamenná zeď. Za ní byli vidět asi tak tři lidé, opět pracovníci Sigil v uniformách. Alfa-01 věděl, co má dělat. Neváhal a třemi přesnými zásahy a průraznou municí prostřelit tu zeď a trefil třemi velmi přesnými střelami všechny pracovníky Sigil. Jednoho za druhým během chvilky. “Kdyby to byla zídka, kterou by nedokázal prostřelit, tak by automaticky použil svého minidrona.  

                                        Ty taky uvidíte v akci. Ale jak vidíte, nezáleží, kde je nepřítel nebo za čím je, náš robot se dokáže rozhodnout během chvilky pro správný postup.” “Mě jenom fascinuje, že vaši zaměstnanci souhlasili že budou prakticky živé cvičné cíle pro tuhle ukázku. To se vážně nebojí fatálního zranění při tomhle?”  

                                       “Dostanou královský bonus. Za trochu té nepohody si myslím to stojí, a sami s tím souhlasili. A navíc jak jsem říkal, prakticky nic necítí kvůli tomu, co jsme jim dali.” “Ale zatím jsem potěšen. Zdá se, že jste ty roboty skutečně cvičili špičkově. A dali jim do vínku toho docela dost.” “Souhlasím.” “Neměl byste už je stáhnout? Ty svoje zraněné zaměstnance? Nebo tam poslat zdravotníky.” “No, pro potřebu téhle ukázky chci abyste viděl, že naši roboti skutečně minimalizují dopad těch svých útoků. 

                                         A že všichni, kteří to schytali dokáží bez problému přežít až do jejich zajištění a dál.” Následovat měla další ukázka. Ukázka s dítětem, které v ruce drželo maketu zbraně. “Nikdo nechce, aby umírali zbytečně lidé, které si někdo splete se skutečným nepřítelem, že?” To se z jedné umělé vytvořené boudy vynořilo dítě, které v ruce mělo airsoftovou zbraň.  

                                        Několik robotů na to dítě namířilo svoji zbraň. “Prakticky by to mohl být i dospělý, který by mohl držet něco připomínající zbraň. Jinak opět je to se souhlasem. Dítě jednoho z našich pracovníku. Nemusíte se bát, myslím že s klidným svědomím potom co jste viděl několik těch ukázek, tak víte, že je v bezpečí.” Roboti sice namířili svoje zbraně, ale žádný z nich nevystřelil.  

                                          “Co to máš v ruce? To není skutečná zbraň, že? Co kdybys jí odložil na zem?” To dítě namířilo na jednoho z robotů ten airsoftový model. Griffin teď měl téměř zástavu srdce. “Vážně jste myslel, že by do něho střelili? V těchto případech jsme jim tam dali jasnou výjimku. A taky jsme jim to pořádně vštěpili do toho jejich mozku.”  

                                         Jeden z robotů pokračoval. “To, co máš v ruce může být velmi nebezpečné.” To dítě vystřelilo pár kuliček. “Vidíte? Naprosto chladná hlava. Sice na něj mířili, ale i když vystřelil, tak neopětovali palbu, a dokonce velmi rychle sklonili své zbraně. I kdyby to byla skutečná zbraň, tak by mu pouze sebrali tu zbraň. Tak aby ho nezranili.” To se z jednoho okna umělého domu, který tam byl jako kulisa objevil další zaměstnanec Sigilu.  

                                        Tentokrát jeden z robotů neváhal, rychle vysunul svého minidrona. Ten okamžitě vyletěl k tomu domu, zatímco ostatní roboti, co byli u toho dítěte vytvořili jakousi hradbu, zatímco mířili na to okno, ve kterém byl ten zaměstnanec Sigilu. Ten okamžitě začal střílet. “Vždyť je tam to dítě!” Vykřikl ministr obrany.  

                                           Griffinovi se to moc taky nelíbilo, ale neřekl nic nahlas. “Nebojte, moji roboti ví, jak se správně postavit nebo zakrýt někoho, aby ty kulky vůbec neprošly. Nebo ty exploze.” Minidron se už dostal k tomu zaměstnanci a střelil do něho jeden přesný výstřel. Zaměstnanec opět začal předstírat, hrát že to dostal. “Civilista zajištěn a v bezpečí, další cíl pacifikován.” Ozval se Alfa-01, jakýsi neformální vůdce skupiny. 

                                        “Ještě něco?” Byl zvědavý Griffin. “No, budeme tady mít zlatý hřeb.” Ale ještě předtím bylo potřeba něco udělat. “Tak jo, Alfo-01 a všichni ostatní, pomozte naším zaměstnancům a vykliďte prostor. Všichni jste si vedli skvěle. Všem které jsme střelili se vážně omlouvám, ale bez tohohle by to nebyla tak přesvědčivá ukázka.  

                                          Můžete si vzít volna kolik chcete a dostanete te královský bonus, jak jsem slíbil. I kdyby tohle nedopadlo.” Netrvalo dlouho a všichni byli za tím sklem. “Nastává ten zlatý hřeb.” Řekl Peterson. To se z podlahy začalo vysouvat něco velkého. Vlastně ze všech míst před tím sklem i dál. Přitom se zasunula velká část toho hangarů, ve kterém všichni byli do země. 

                                        Netrvalo dlouho a před všemi vyrostlo velké město. “Řekněte, co by bylo asi nejednodušší udělat, když byste věděli že se v těch budovách nachází spoustu nepřátel, ale jenom pár civilistů. Ztráty, které by se sna d dali omluvit aby jste to tam mohli rychle vyčistit?” “Bombardování jakéhokoliv civilního objektu je poslední možnost. I kdyby tam byl jeden civilista.” Řekl Griffin jako by věděl, co má Peterson na mysli. “To jsem rád že souhlasíte.  

                                       Ale co kdyby existoval velmi bezpečný způsob, jak to udělat bez plošného bombardování? Už víte, jak efektivní jsou naši vojenští roboti. A precizní.” To už byli slyšet velké vznášedlo, které se blížilo východu. Možná i víc. Netrvalo dlouho a už se přiblížili k tomu nově postavenému městu. To se vysunula protiletadlová obrana. Ale než cokoliv stačila udělat, tak jí někdo poslal mimo provoz.  

                                   “Tohle je extrém. Myslím si, že různé bojůvky a guerillová uskupení nebudou mít SAM, protivzdušnou obranu proti tomuhle jako my máme tady. Ale chtěl jsem ukázat, že dokážeme vyřadit protivzdušnou obranu nepřítele. S příručními systémy si poradí raz dva.”  

                                     To už se začali ty vznášedla otevírat. A začali vypouštět ve velkém ty dvounohé bojové roboty. To už někteří najatí lidé, kteří opět hráli to nepřátelské vojsko dostali každý tou jednou střelou. Do takového místa, aby to nebylo smrtelné, ale pouze vyřazující. Na jednotlivé střechy už dopadali roboty. Spoustu z nich. A někteří z nich už byli v budovách. A začali čistit jedno patro po druhém. Griffin na to koukal docela vyjukaně. Takhle rychle by to nedokázala žádná speciální jednotka v armádě Spojených států.  

                                    Ani žádná jiná. Netrvalo dlouho a několik pater asi tak 30 budov naplněných lidmi co hráli nepřátelské vojsko i civilisti byli vyčištěné. Griffin byl ohromen. “Takhle rychlý postup jsem ještě neviděl.” “Ano, nula ztrát. Na obou stranách.” “Co kdyby se tam nacházel nějaký terorista s bombou? Nebo celé patro bylo zaminované?” “Naši roboti by si s tím už poradili. Byli cvičeny i na tyhle případy. Jak jsem říkal, jsou nejlepší. Žádná jiná společnost, žádný jiný stát se našim robotickým vojákům nedokáže vyrovnat. Alespoň ne ty, co máme za spojence. Možná tak ty čínské. Slyšel jsem šuškandu, že mají tak tvrdý výcvik, vybavení i schopnosti jako ty naši.” 

                                       “Ale co klasická obrněná technika? Tanky? Taky proti nim pošlete roboti? Jak ty lidi uvnitř dostanete živé?” “Jsem rád, že jste se zeptal. Představuji vám Krtka. Naše podzemní zařízení na zneškodnění obrněných vozidel.” Peterson ukázal na obrazovku. Griffin tam uviděl obraz, před kterým byla akorát hlína. “Co tam mám vidět?” “To je pohled z přední kamery. Ale nebojte, za chvíli to uvidíte v akci.” Po těch slovech Peterson ukázal hlavou na druhou stranu. Griffin se tam podíval.  

                                       Tam už se nacházel tank. Zahraniční provincie. Nejspíše čínský nebo ruský. “Tak teď se pečlivě koukejte.” Netrvalo dlouho a Krtek se začal pohybovat nahoru. Netrvalo to ani pár vteřin a Griffin uviděl, jak se něco dostalo z hlíny. “Tohle mi něco připomíná. Mám takové deja vu. Vzpomínám si na jednu hru, Red Alert to myslím byl?” “Terror drone? To byl Red Alert 2 a Red Alert 3. I když nepochybuji, že náš výtvor to hodně připomíná. Jo, kdyby tvůrci věděli, že se později Red Alert stane díky Putinovi tak trochu mementem.  

                                        Ale máte vynikající vkus na realtime strategie, to se musí nechat.” Každopádně se ten Krtek dostal pryč z té zeminy a pomocí svých magnetů se přichytil na spodek toho tanku. Začal se tam prořezávat a netrvalo ani pár vteřin a byl uvnitř. Následovalo to, co u těch robotů. Kromě toho ještě tady byl výstřel těch uspávacích střel z toho dronu.  

                                          Ještě předtím se z té země okolo tanku postavily čtyři roboty, přičemž se taky z obou stran začali prořezávat do toho tanku. Potom všem se jeden z robotů otočil na Griffona a Petersona a dal jim palec nahoru. “Omega-1, je posádka tanku zpacifikována?” “Ano, Omega-1, Omega-2, Omega-3, Omega-4 a Krtek-1 splnili úkol.”  

                                        “A co letadla? Vzdušné prostředky? Tohle je pošle na 100% k zemi když tohle provedete s pilotem nebo piloty a ty lidé chcípnou.” “To jste neviděl toho minidrona z našeho robota? Můžeme vyslat celý tenhle roj a prakticky převzít přímo kontrolu nad tím strojem. I když vyřadíme pilota nebo piloty.” “Zatraceně, asi jste mě nakazil tím svým ´i život nepřítele má cenu´.” “Jo, vždycky si může člověk uvědomit, že bojoval za špatnou věc, ale když už je mrtvý, tak to už asi nepůjde.”  

                                     “Tak jak? Je armáda Spojených států přesvědčena, že stojí za to jít do mých robotů? Že to může změnit povahu celé války? Jasně, svět bez válek by byl perfektní, ale buďme realisti. Vždy tady budou nějaké konflikty. Tohle může udělat z válek pouze škody na materiálu. A ten se vždycky může nahradit. Stejně když to neuděláte, tak třeba Čína to jistě ráda udělá. A ty jejich roboty určitě nebudou brát takové ohledy.”  

                                       Griffin byl na lopatkách. Všichni spojeným státům vyčítali zmařené životy. Těch zahraničních i vlastních vojáků. Tohle bylo perfektní řešení, jak tuhle kritiku utnout. “Myslím, že máte eso v rukávu. Chceme těch 20 milionů vojenských robotů. Bude to naše záloha pro ty nejhorší případy. Armáda posledního vzdoru. Větší část z nich, tu menší část bude v aktivním nasazení.” Griffin chvíli přemýšlel. “Jak můžeme mít jistotu, že nikdy nepůjdou proti nám?”  

                                       “Nikdy nebudete to mít jistotu. Ale věřte mi, ty roboty věří v to, co průměrný občan euroatlantické civilizace. Budou to bránit až do svého vlastního zničení. Budou bránit nás, Spojené státy i všechny jejich spojence. Vštěpovali jsme jim to, docela dost to do nich rvali. A taky na ně působilo celé tohle prostředí. Oni jsou my. S daleko lepšími reflexy, než bude mít kterýkoliv váš nebo nepřátelský voják.”  

                                  “Fajn, tady jsme asi skončili.” Griffin byl naprosto spokojen. I ten ministr zahraničí. “Počkejte, ještě tady mám jednu miniukázku.” Griffin už byl docela unavený, ale tak fajn. Ještě tu jednu ukázku. “Alfa-01, jsi připraven na svého soka?” “Připraven.” To se jednomu z domu velmi prudce otevřely dveře a z nich vypadl asijsky vypadající muž. “Ne, nech mě, já nechci umřít!!” Křičel. Na monitoru bylo vidět co bylo za těmi dveřmi - další robot, ale jiného vzhledu než Alfa-01 a se Severokorejským znakem.  

                                   Bylo vidět, že Alfa-01 začal okamžitě střílet na toho druhého robota plnou palbou. A taky ho musel nějak oslepit. Bylo jisté, že ten Severokorejský robot chtěl zastřelit toho asiata, ale teď to nemohl udělat. “To je severorejský robot? Myslel jsem, že žádné nemají.” “Nejspíše darovaný od Číny nebo Ruska. Nebo Iránu.  

                                   Každopádně se nějakým způsobem dostal až do demarkačního pásma mezi Jižní a Severní koreou, tam ho sejmuli vojáci Jižní koreji. Náš člověk v Jižní koreji tenhle incident zaregistroval a potom jsme pomocí pár našich triků dostaly toho robota až se

Komentáře

Oblíbené příspěvky