E-mail Zahradilovi z Evropského parlamentu

Posláno Zahradilovi, už zbývají 4 europoslanci (ty co byli pro návrh), kterých bych mohl poslat svůj e-mail.
Vážený pane europoslanče Zahradile
S velkou obavou jsem si přečetl finální podobu, jakou by měl mít Článek 13, tak jak byl dojednán mezi členy trialogu (z tweetu, který se objevil na #SaveYourInternet Twitter účtu, viz.https://www.fichier-pdf.fr/…/copyright-final-agreement-fe…/…)
Ačkoliv je tam vyjasnění nebo pokus o vymezení toho (z toho co jsem vyčetl), co lze ještě využít jako autorský chráněné dílo pro účely třeba parodií,remixů,kritických recenzí, pořád je tam jeden obrovský háček
Ten háček je přetrvávající pasáž o odpovědnosti firem za jakýkoliv obsah, který se nachází na jejich serverech. Víte, že na YouTube se nahraje v průměru 400 hodin? A kolik se toho nahraje na ostatní velké servery, které nějakým způsobem pracují s věcmi, které nahrávají sami uživatelé? Filtry, které navrhuje článek 13 jsou jenom algoritmy. Každá firma by musela najmout armádu lidí, jenom aby kontrolovali vše co kdo nahraje. Protože v případě použití filtru není absolutní jistota, že tam nezůstane něco závadného. A bohužel, po těch změnách co prosadila francouzská strana, tak nebudou existovat žádné výjimky. I ta nejmenší firmička bude muset po určitém období zavést filtr. Což bude znamená obrovské náklady, pro každou z nich
Bude platit to co před finální podobou Článku 13 - poskytovatelé obsahu, do nichž ten obsah nahrávají uživatelé se na budou bát. Každé jednotlivé video,obsah pro ně může znamenat jejich vykrvácení, takže začnou blokovat. S výjimkou pár kanálů/uživatelů. Z evropského internetového prostoru by zmizelo ohromné množství obsahu, které není ani nelegální. I kdyby teoreticky každá firma sehnala dostatek lidí, tak by podle mého mínění museli znát každé jednotlivé autorské dílo, co kdy bylo vytvořeno, aby dokázali posoudit co může znamenat problém. A někdy je zatraceně těžké určit, komu náleží autorská práva
Odpovědnost platforem za každé jednotlivé video, za každý jednotlivý příspěvek je stejné jako kdyby byl majitel obchodu se zbraněmi odpovědný za každého zákazníka a kdyby nějaký zákazník provedl zabití jeho zbraní, byl by to majitel obchodu, kdo by za tu vraždu nesl odpovědnost, ne ten zákazník. Není to absurdní?
Vím, že jste hlasoval pro článek 13. Nejspíše proto, že souhlasíte s tím, aby autoři dostávali spravedlivou odměnu a aby měla práva která si zaslouží. Já s tím také souhlasím. Ale při zavedení Článku 13 dáme internet do svěrací kazajky. I lidé v těch oblastech nebo firmách mají rodiny, pokud by měli ztratit svoji práci, vy byste s tím byl smířen? že to bylo za přispění vašeho hlasu? Alespoň v případě YouTube dostávají umělci i kompenzací/zaplaceno za použití jejich děl.
Ano, souhlasím, aby každá platforma měla něco jako svůj Content ID, ale také aby ti menší firmy byli za zavedení těchto svých Content ID systémů kompenzovány nebo jim byla poskytnuta určitá forma úlevy. Myslím si, že zavedení odpovědnosti platforem za každé jejich jednotlivé video, za každého jednotlivého uživatele je naprostý krok vedle. Povede to k omezování, blokování a daleko méně pestrému obsahu, který je na internetu. A v konečném důsledku i pro ty umělce, kteří budou mít méně míst, odkud jim můžou přicházet příjmy. Každé přehrání na YouTube znamená pro umělce, ve kterém se použije něco z jeho tvorby příjem.
Už příští měsíc budete podruhé rozhodovat o Článku 13, vy a vaši evropští kolegové jak z TOP09, STAN, tak i z ostatních stran. O Článku 13, stále s pasáží o odpovědnosti firem za to, co nahraje každý jednotlivec i přes to, že některé platformy mají stovky miliónů či přímo miliard uživatelů. Rád bych aby jste zvážil, to co jsem napsal. Určitě cítíte, že evropská veřejnost a mnoho význačných osobností internetu varuje před Článkem 13. Moc bych si přál, abyste hlasoval proti Článku 13.
Vaše rozhodnutí při hlasování také ovlivní moje vlastní rozhodování zda podpořit ODS v těchto eurovolbách nebo ne
Byl jste zvolen hlasy občanů Evropské unie- České republiky, moc dobře si vzpomínám že jsem to byl i já, kdo vás zakroužkoval při předchozích volbách do europalamentu, takže dáte přednost evropské veřejnosti, která je velmi silně proti tomuto návrhu nebo přednost velkým firmám a korporacím?
Občan Ladislav Svoboda

Komentáře

Oblíbené příspěvky